Fennovoima

Vuonna 2010 luvan saaneista hankkeista pisimmälle on ehtinyt Fennovoiman Pyhäjoelle suunnittelema Hanhikivi 1 -hanke. Fennovoima käy neuvotteluita voimalan rakentamisesta japanilaisen Toshiban ja venäläisen Rosatomin kanssa. Yhtiö on viime vuosien aikana menettänyt 40% osakkaistaan ja joutunut vaihtamaan suuren osan johtoryhmästään, eikä hankkeella vielä ole rahoitusta.
Hanhikivi_pienempi

Greenpeacen aktivisteja Hanhikiven niemellä. Kuva: Matti Snellman / Greenpeace

Saksalainen energiayhtiö E.ON ja joukko suomalaisia kunnallisia energiayhtiöitä ja teollisuusyrityksiä perusti vuonna 2007 Fennovoima-yhtymän, jonka tarkoituksena oli rakentaa uusi ydinvoimala Suomeen. E.ON oli jo aiemmin suunnitellut ydinvoimalan rakennuttamista Suomeen, mutta luopunut hankkeen toteuttamisesta itsenäisesti.

Hanke sai eduskunnalta myönteisen periaatepäätöksen vuonna 2010 ja yhtiö valitsi rakennuspaikaksi Pyhäjoen Hanhikivenniemen vuonna 2011. Tähän mennessä Fennovoima ei kuitenkaan ole onnistunut ostamaan kaikkia suunniteltuun rakentamisalueeseen kuuluvia maita itselleen ja hakee nyt oikeutta pakkolunastaa ne yksityisiltä maanomistajilta.

Hanke on ajautunut taloudellisiin vaikeuksiin E.ON:in ja ryhmä muita osakkeenomistajia lähdettyä projektista. Yhteensä hankkeen on jättänyt noin 40% osakkeenomistajista. Suurin jäljelle jäänyt omistaja on teräsyritys Outokumpu, joka omistaa n. 15% osuuden hankkeesta. Yhtiön alkuperäinen toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja erotettiin omistajakadon jälkeen. Lisäksi yhtiön ydintekniikkajohtaja on siirtynyt osa-aikaiseksi neuvonantajaksi ja rakentamisjohtaja erosi.

Fennovoima käy neuvotteluita Venäjän valtion ydinvoimaliikelaitos Rosatomin kanssa 1200 MWe AES-2006 -laitoksesta ja Venäjän mahdollisesta osaomistuksesta Fennovoimassa. Rosatomin laitostyyppiä ei ollut esitetty Fennovoiman alkuperäisessä periaatepäätöshakemuksessa, eikä ole varmaa, voiko Fennovoima saada rakentamisluvan laitoksen rakentamiseen.

Fennovoiman periaatepäätös umpeutuu heinäkuussa 2015, ellei yhtiö onnistu sitä ennen hankkimaan rahoitusta ja sopimusta laitostoimittajan kanssa.