infograph_olkiluoto

Ydinvoima Suomessa

0

Nopeasti kehittyvien Kiinan, Intian, Brasilian, Turkin ja Venäjän ulkopuolella ydinvoiman lisärakentaminen 1980-luvun jälkeen on ollut harvinainen poikkeus. Suomessa ydinvoimaohjelma käynnistyi uudelleen vuonna 2002 Olkiluoto 3 myönteisen periaatepäätöksen myötä. Tällä hetkellä Suomessa on käytössä neljä ydinreaktoria, yhtä rakennetaan ja kahdelle muulle on luvat. Lisäksi Suomessa suunnitellaan ydinjätteen loppusijoituslaitosta Eurajoen Olkiluotoon ja Fortum on ilmoittanut kiinnostuksestaan rakentaa ainakin yksi lisäreaktori Loviisan ydinvoimalaan.
0

Suomen nykyiset ydinvoimalat

0
Suomen nykyinen ydinvoimalakanta on rakennettu 1970-luvulla. Loviisan ykkösreaktori kytkettiin verkkoon vuonna 1977 ja kakkosreaktori vuonna 1980. Olkiluodon ykkösreaktori kytkettiin verkkoon vuonna 1978 ja kakkosreaktori vuonna 1980. Vuoden 1980 jälkeen Suomessa ei ole kytketty verkkoon yhtään uutta reaktoria.

Lue lisää

Olkiluoto 3 & 4

0
Olkiluoto 3 oli ensimmäinen uusi reaktorihanke länsimaissa sitten 1980-luvun lopun. Alunperin vuonna 2009 avattavaksi suunniteltu hanke on ajautunut vakaviin hankaluuksiin, eikä sen valmistumisajankohdasta ole olemassa tarkkoja arvioita. Olkiluodon ydinvoimalan omistaja TVO suunnittelee lisäksi neljännen reaktorin rakentamista, mutta ei ole vielä saanut hankkeelle toteuttajaa tai rahoitusta.

Lue lisää

Fennovoima

0
Vuonna 2010 luvan saaneista hankkeista pisimmälle on ehtinyt Fennovoiman Pyhäjoelle suunnittelema Hanhikivi 1 -hanke. Fennovoima käy neuvotteluita voimalan rakentamisesta japanilaisen Toshiban ja venäläisen Rosatomin kanssa. Yhtiö on viime vuosien aikana menettänyt 40% osakkaistaan ja joutunut vaihtamaan suuren osan johtoryhmästään, eikä hankkeella vielä ole rahoitusta.

Lue lisää